واگذاري آزمون ارتقا و گواهينامه دستياري به دانشگاهها؛ فرصت يا تهديد

سایت علوم پزشکی(۹۱/۵/۳): به نقل از ایسنا سي و يكمين دوره آزمون ارتقا دستياري مانند سال‌هاي گذشته با واگذاري به ۸ دانشگاه علوم پزشكي کشور ۲۹ تير برگزار شد، دانشگاه هاي علوم پزشكي مي‌‌توانند از فرصت واگذاري آزمون بهترين استفاده را براي رشد آموزشي خود داشته باشند و در راستاي تقويت سطح آموزشي خود حركت كنند چرا كه با دانشگاه‌هاي بزرگ كشور سنجيده و ارزيابي می‌شوند، ارزيابي كه بر اساس آن توانمندي آموزشي دستياران سنجيده مي‌شود، بنابراين در اين ميان چه فرقي مي‌كند كه اين‌آزمون توسط دانشگاه، وزارت بهداشت و يا دانشگاه‌هاي بزرگ كشور برگزار شود.

پس از شروع آموزش تخصصی در رشته‌های بالينی در کشور و در سالهای اوليه استقرار آن رویه‌ای ساختارمند و منسجم بر فرآیندهای مربوط به آن و از جمله آزمونهای دوره تخصصی (پذیرش، ارتقاء، گواهينامه) جاری نبود و به ویژه در مورد ارتقای دستياران به سال بالاتر، عموماً طی نمودن دوره و رضایت عمومی اساتيد و نه آزمونی مشخص، ملاک ارتقا محسوب می‌شد.

گر چه بطور پراکنده در برخی دانشگاه‌ها آزمونهای درون دانشگاهی در بعضی رشته‌ها انجام می‌شد اما بهرحال با توسعه رشته‌های دستياری، افزون شدن تعداد دستياران، گسترش دانشگاه‌های تربيت کننده دستيار و در نتيجه انباشت تجربه آموزش تخصصی، سامان مند نمودن مکانيسم ارتقای دستياران به عنوان یک ضرورت مورد توجه قرار گرفت و بدین ترتيب از سال ١٣٦٦ آزمون ارتقای دستياران تخصصی به صورت سراسری برگزار شد؛ به نحوی که ارزیابی درون دانشگاهی به عهده دانشگاه مربوطه بوده و آزمون کتبی ارتقا توسط دبيرخانه شورای آموزش پزشکی و تخصصی انجام می شد. ملاک‌های ارتقا نيز نمرات ثابت در دوران ٣ یا ٤ساله بوده است.

تحول در شيوه برگزاری آزمون ارتقاء دستياران از جمله موضوعاتی بوده است که طی سالهای اخير همواره مورد بحث و بررسی صاحب نظران قرار داشته و با توجه به رویکردهای آموزشی موجود در دانشگاه‌های معتبر دنيا در زمينه تربيت دستياران، موضوع واگذاری آزمون ارتقاء دستياران در نشست شصت و دو شورای آموزش پزشکی و تخصصی تصویب و از تير ماه سال ١٣٨٥ اعمال شد، كه شايد در ششمين سال واگذاري بتوان درباره آن صحبت كرد.

به گزارش ايسنا، هر دستیار تخصصی پزشکی برای ارتقاء به سال بالاتر باید در آزمون ارتقا شرکت کند و برای قبولی در این آزمون باید حداقل نمره ارزیابی درون بخشی، حداقل نمره کتبی و حداقل نمره کل را بدست آورد و در غیر اینصورت مردود یا مشروط شناخته می‌شود، شرط قبولی در آزمون گواهینامه تخصصی دستیاران نیز کسب حدنصاب نمره قبولی آزمون های ارزیابی درون بخشی با حداقل نمره ۱۰۵، آزمون کتبی با حداقل نمره ۹۵ و نمره کل با حداقل نمره ۲۱۵ است.

امسال دومين سالي است كه آزمون گواهينامه تخصصي يا پره بورد به ۸ دانشگاه منتخب كشور واگذار شده است و سهم دانشگاه علوم پزشكي تهران حدود بيش از ۲ هزار دستيار از ۶ دانشگاه علوم پزشكي تهران، سمنان، يزد، گيلان، بابل، مازندران و قزوين بود. پيش از اين، آزمون به صورت متمركز و توسط وزارت بهداشت برگزار مي‌شد. اين آزمون ملاك ارزيابي افرادي است كه در قالب متخصص وارد نظام درماني شده و امين جان بيماران خود مي‌شوند.

سي و يكمين دوره آزمون ارتقاء و گواهینامه دستياري پس از واگذاری به ۸ دانشگاه علوم پزشکی در دانشگاههای علوم پزشکی تهران، شهیدبهشتی، تبریز، شیراز، اصفهان، اهواز، مشهد و کرمان به عنوان قطب کشوری مناطق و آزمون کتبی ارتقای دستیاری پزشکی در دانشگاههای علوم پزشکی تربیت کننده دستیار برگزار شد.

خبرنگار ايسنا منطقه دانشگاه علوم پزشكي تهران طي گزارشي از برگزاري آزمون ارتقاء دستياري در دانشگاه علوم پزشكي تهران از جنبه‌هاي متفاوت چون اصل واگذاري، وجود اعضاي هيات علمي اقماري در جلسه طراحي سوال، رعايت عدالت و استاندارد در طراحي سوالات، اختلاف سطح آموزش در دانشگاه مادر و دانشگاه‌هاي معين، استقلال دانشگاه‌ها و … پرداخته و با چند تن از اعضاي هيات علمي و دستياران بعد از‌ آزمون گفتگوهايي انجام داده است.

 

آزمون ارتقاء توسط دانشگاه‌ها و گواهينامه دستياري توسط وزارت بهداشت برگزار شود

دكتر مرضيه آقا حسيني از اعضاي كميته طراحي سوالات گروه زنان در آزمون ارتقاء دستياري در گفت‌وگو با خبرنگار ايسنا روش سابق و برگزاري آزمون به روش متمركز را بهتر از روش فعلي دانست و افزود: بهتر است آزمون گواهينامه مانند امتحان بورد توسط وزارت بهداشت و آزمون ارتقاء توسط دانشگاه محل تحصيل دستياران برگزار شود.

وي گفت: واگذاري آزمون گواهينامه دستياري باعث كاهش ارزش اين آزمون مي‌شود، چرا که از يك سو برخي دانشگاه‌هاي معين يا اعضاي هيات علمي خود را نمي‌فرستند يا اعضاي هيات علمي قوي خود را براي طراحي سوال نمي‌فرستند و از سوي ديگر اين روش در گروهي چون زنان كه اكثرا اعضاي هيات علمي از اعضاي بورد هستند موجب كم ارزش شدن آ‍زمون خواهد بود.

دكتر آقا حسيني خاطر نشان كرد: تمام تلاش ما در گروه زنان بر طراحي سوالات در سطح استاندارد و مناسب است و بهترين سوالات از اعضاي كميته طراحي براي آزمون پذيرفته مي شود.

 

رشد آموزشي ماحصل واگذاري‌ آزمون ارتقاء و گواهينامه دستياري به دانشگاه است

دکتر غلامرضا پورمند از اعضاي كميته طراحي سوالات گروه اورولوژي با اشاره به برگزاری آزمون ارتقاء و گواهینامه دستیاری اظهار داشت: در چند سال اخیر به این نتیجه رسیدیم که مانند سایر کشورهای مطرح دنیا امتحانات را در خود دانشگاه ها برگزار کنيم و اگر بتوانیم آزمون‌ها و امتحانات متمرکز را از وزارت بهداشت به دانشگاه‌ها ببریم شاهد رشد مثبت و فزاینده علمی و آموزشی دانشگاه‌ها خواهیم بود.

عضو کمیته طراحی سوالات سی و یکمین دوره آزمون ارتقا و گواهینامه دستیاری ادامه داد: از یک سو همان گونه که همگان معتقدند در یک روز امتحان دادن از چند هفته قبل موجب نیمه تعطیل شدن بخش‌ها می‌شود و از سوی دیگر وقتی قرار باشد مطالعه برای امتحان باشد، در مدتي كوتاه درصد زیادی از آن چه افراد مطالعه کرده‌اند فراموش مي‌كنند، اما اگر این مطالعه مستمر باشد همواره در ذهن می‌ماند.

دکتر پورمند با تاکید بر رعایت استاندارد در طراحی سوالات خاطر نشان کرد: در رشته اورولوژی سوالات از منابع این رشته که در سراسر ایران ثابت است مانند ۴ کتاب کمبل استفاده خواهد شد و همه آزمون دهندگان در یک سطح در حوزه آزمون نظری ارزیابی می شوند.

 

استقلال دانشگاه ها مهمترين هدف واگذاري آزمون ارتقاء و گواهينامه دستياري

دكتر سيد امير محسن ضيايي دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت علت واگذاري آزمون ارتقاء و گواهينامه دستياري را استقلال دانشگاه ها عنوان كرد و گفت: هدف ما اين است كه از توان اجرايي و علمي دانشگاه ها در طراحي سوالات و برگزاري آزمون استفاده كنيم.

دبیر شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشت خاطر نشان كرد: صرف نظر از سطح آموزش بايد‌هايي در‌ آموزش دستياران وجود دارد كه يك دستيار ضروري است بر آنها مسلط باشد و اين بايدها ملاك ارزيابي آزمون ارتقاء و گواهينامه دستياري است.

دكتر س.س رزيدنت سال اول رشته زنان از دانشگاه علوم پزشكي تهران با بيان اين كه سطح سوالات آزمون ارتقاي امسال متعادل نبود، گفت: علاوه بر شرايط برگزاري كه بسيار سخت و‌ آزار دهنده بود سوالات نيز در سطح بسيار سختي طراحي شده بود و بهتر بود آزمون كشوري و سراسري برگزار شود چرا كه احتمال دارد استاندارد بودن سوالات و آزمون بيشتر شود.

دكتر م.و نيز كه رزيدنت سال چهارم زنان است گفت: سوالات بسيار سخت و پيچيده بود و در آن سطحي كه آموزش داده مي شود، نبود.

دكتر طاهري دستيار سال دوم چشم پزشكي در رابطه با ارزيابي سوالات آزمون گفت: به نظر مي‌رسد براي اين كه سوالات را دستياران دانشگاه‌هاي معين نيز بتوانند پاسخ دهند و در راستاي يكسان بودن منابع بسيار تئوري بود و با‌ آموزشي كه در بخش مي‌بينيم مغايرت داشت و به نوعي به جاي معرفي مورد تئوري محض بود.

دكتر خوشبخت رزيدنت سال چهارم بيماري‌هاي مغز و اعصاب سطح سوالات و آزمون را بسيار سخت دانست و گفت: آزمون ارتقاء سال اول به دوم ما توسط وزارت بهداشت برگزار شد كه از استاندارد بيشتري برخوردار بود.

بر اساس اين گزارش آزمون ارتقاء و گواهينامه دستياري در حالي برگزار شد كه اغلب اعضاي كميته طراحي سوالات از دانشگاه علوم پزشكي تهران بودند و يك يا چند نفر اعضاي هايت علمی از دانشگاه هاي معين در قالب اقماري در جلسه طراحي سوال حضور داشتند.

واگذاري آزمون به دانشگاه‌ها تبعاتي براي دانشگاه‌هاي معين دارد، سهل يا سخت بودن سوالات در دانشگاه‌هاي مادر متفاوت است كه در نتيجه آزمون‌ها تاثير گذار خواهد بود. مگر نه اين كه دستياران بايد بر اساس آن چه به آنها آموزش داده مي شود ارزيابي شوند اما سطح آموزش در بيمارستان‌هاي آموزشي يك دانشگاه متفاوت است چه برسد به دانشگاه شهرهاي متفاوت.

استقلال دانشگاه و آزادی علمی موضوعی است که به صورت کلی مضامینی نظیر مدیریت خودگردان دانشگاه توسط دانشگاهیان و به گونه‌ای که دانشگاهیان خودشان دانشگاه را اداره و سیستم را کنترل و به ارائه خدمات به دولت و مردم بپردازند آن چه كه وزارت بهداشت معتقد است واگذاري آزمون را در آن جهت ترتيب داده است. واگذاري اختيارات به دانشگاه هاي علوم پزشكي كه طرح خودگرداني بيمارستان ها بخشي از ‌آن است مسئله اي كه مي تواند يك فرصت يا تهديد باشد.

دانشگاه‌هاي علوم پزشكي مي توانند از واگذاري آزمون به عنوان فرصت بهترين استفاده را براي رشد آموزشي خود داشته باشند و در راستاي تقويت سطح اموزشي خود حركت كنند چرا كه قرار است با دانشگاه هاي بزرگ كشور سنجيده و ارزيابي شوند، ارزيابي كه قرار است مبتني بر اصول كلي باشد كه يك دستيار ملزم به آموزش و دانستن آنها است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *